Paulina: Rzucam 2 razy kostką do gry. Wypisz wszystkie zdarzenia elementarne sprzyjające
zdarzeniom:
a. suma liczb wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą;
b. co najmniej jedna z liczb wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą;
c. ani razu nie wpadła liczba oczek większa od 4;
d. co najmniej raz wypadła piątka.
22 paź 20:52
b.: Ω = zb. wszystkich par (i,j), gdzie i,j∈{1,2,3,4,5,6}
|Ω|=36
np. w a. możliwe sumy to 3,5,7,11, czyli
A = { (1,2), (2,1),
(1,4), (2,3), (3,2), (4,1),
(1,6), (2,5), (3,4), (4,3), (5,2), (6,1),
(5,6), (6,5) }
itd.
23 paź 12:27
Paulina: Metalową kulę o promieniu R=5 cm w całości przetopiono na kuleczki o promieniu r=0,25 cm.
Ile uzyskano w ten sposób kulek?
23 paź 21:15