granica ciągu
kasia: Oblicz granicę ciągu (a
n)
| | (n+3)10(2n+6)20 | |
an= |
| |
| | (n+1)(n+2)...(n+30) | |
22 mar 22:02
kasia: wiem jak obliczyć granicę z licznika, ale nie wiem co zrobic z mianownikiem :C
22 mar 22:08
ICSP: = 220
22 mar 22:08
kasia: A możesz to jakoś rozpisać?
22 mar 22:10
ICSP: Nie ma co rozpisywać

Dzielisz licznik i mianownik przez n
30
22 mar 22:13
Janek191:
| | ( n + 3)10* 220*( n + 3)20 | |
an = |
| = |
| | ( n + 1)*( n + 2)* ...*( n + 30) | |
| | ( n + 3)30* 220 | |
= |
| |
| | ( n + 1)*( n + 2)* ... * ( n + 30) | |
dzielimy licznik i mianownik przez n
30
| | ( 1 + 3n)30*220 | |
= |
| |
| | ( 1 + 1n)*( 1+ 2n)* ... *( 1 +30n) | |
więc
| | 130 *220 | |
lim an = |
| = 220 |
| | 1*1* ... * 1 | |
22 mar 22:20