matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
misiek:
V=
1
3
πR
2
*
√
144−24R
22 mar 21:26
5-latek:
Skorzystaj z e wzoru na pochodna funkcji zlozonej
22 mar 21:28
misiek:
własnie mam problem z obliczeniem tej pochodnej i nw co robie nie tak
22 mar 21:35
Janek191:
1
V =
π
√
144 R
4
− 24 R
5
3
1
4*144 R
3
− 5*24 R
4
V ' =
π*
=
3
2
√
144 R
4
− 24 R
5
1
576 R − 120 R
2
=
π*
=
3
2
√
144 − 24 R
π
288 R − 60 R
2
96 R − 20 R
2
=
*
= π*
=
3
√
144 − 24 R
√
144 − 24 R
R*( 96 − 20 R)
= π*
√
144 − 24 R
22 mar 21:50