trygonometria
Filippo:

Przekątne podstawy prostopadłościanu mają długość 5, a cosinus kąta między nimi jest równy
725. Oblicz cosinus kąta między przekątnymi dwóch ścian bocznych wychodzącymi z jednego
wierzchołka, jeżeli wysokość prostopadłościanu jest równa 2
√3.
Dane:
e=5
cosα=
725
h=2
√3
cosβ=?
Obliczenia:
z tw. cosinusów
a
2=2,5
2−2,5
2−2*2,5*2,5*cosα
a
2=6,25+6,25−2*6,25*
725
a
2=12,5−3,5
a=
√9
a=3
d
2=h
2+a
2
d
2=(2
√3)
2+3
2
d
2=12+9
d=
√21
I jak dalej wyliczyć cos β? Dalej z twierdzenia cos? czy jakoś inaczej ? i czy moje obliczenia
są dobre? Proszę o pomoc
22 mar 21:13
Filippo: a2=2,52+2,52−2*2,5*2,5*cosα − mała poprawka w pierwszej linijce obliczeń zamiast plusa
napisałem minus
22 mar 21:16
Filippo: Dzięki za pomoc... dałem radę
22 mar 21:37