trygonometria - równania
baltazar:
22 mar 20:55
kyrtap: | | π | | π | |
ctg(2x+ |
| )= √3 ∨ ctg(2x+ |
| ) = −√3 |
| | 3 | | 3 | |
22 mar 20:56
kyrtap: | | π | |
taka podpowiedź jeszcze x0 = |
| |
| | 6 | |
22 mar 20:58
baltazar: To jest tak proste, że aż mi wstyd. Dlaczego tego po prostu nie rozwiązałem

. Dzięki
wielkie!
22 mar 21:00
kyrtap: ważne że chciałeś rozwiązać samodzielnie i inni tego nie potrafią
22 mar 21:01
baltazar: Mógłbyś zerknąć jeszcze na takie równanie: 2cos2x=2sinx?
Wydaje mi się, że coś jest nie tak z tym równaniem i jedna dwójka powinna być gdzie indziej,
ale może da się to w łatwy sposób rozwiązać.
22 mar 21:06
kyrtap: 2cos2x =2sinx
2(1−sin2x) = 2sinx
1− sin2x − sinx = 0
sin2x+sinx − 1 = 0
22 mar 21:19
baltazar: t2+t−1=0
Δ=5
trochę ciężko
22 mar 21:27