kat alfa jest ostry oblicz wartosc wyrazenia.
gosc: √9tg2α−6 jeżeli cosα=3/4
22 mar 20:53
5-latek: | | 3 | | sin2α | |
Jesli cosα= |
| to sinα= √1−cos2α tg2α= |
| |
| | 4 | | cos2α | |
To powinno wystarczyc do obliczenia
22 mar 21:00
gosc: Skąd to się wzięło
22 mar 21:02
5-latek: a nawet jeszce prosciej sin2α= 1−cos2α
22 mar 21:02
gosc: Ale dlaczego tak, nie rozumie
22 mar 21:03
5-latek: Z podsatwowych tozsamosci trygonometrycznych
1= sin
2α+cos
2α
22 mar 21:04
gosc: Boże nie widziałam tam tej jedynki trygonometrycznej.. Dziękuję
22 mar 21:08