matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć sumę częściową i określić zbieżność szeregu.
Rupert:
Czy może mi ktoś pomóc rozgryźć ten szereg <3?
∞
∑ arct1/(2n
2
) n=0
22 mar 20:51
kyrtap:
arctg czy arcctg
22 mar 20:52
Rupert:
arctg
22 mar 21:01
kyrtap:
Korzystam z kryterium ilorazowego:
1
1 . a
n
= arctg
>0
2n
2
1
b
n
=
> 0
2n
2
a
n
1
arctg
2n
2
2. lim
n
→
∞
= lim
n
→
∞
= 1 = k
b
n
1
2n
2
∞
1
Ponieważ szereg ∑
jest zbieżny (bo α = 2 >1) oraz 0<k<
∞
zatem badany szereg jest
2n
2
zbieżny. 1
22 mar 21:08
kyrtap:
ale gafa ze mnie
musimy to zrobić przez sumę częściową
22 mar 21:15
Rupert:
hmm
22 mar 21:21