matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie
Michał:
rzucamy niesymetryczną sześcienną kostką Prawdopodobieństwo p
k
wyrzucenia
k!
k oczek gdzie k ∊ { 1,2,3,4,5,6,} jest równe
Prawdopodobieństwo wyrzucenia nie
873
więcej niż 5 oczek wynosi
17
wynik to
97
22 mar 20:35
Mila:
A− Wypadło nie więcej niż 5 oczek A'− wypadło więcej niż 5 oczek, czyli wypadło 6 oczek
6!
P(A')=
873
720
P(A')=
873
720
P(A)=1−
873
153
17
P(A)=
=
873
97
22 mar 22:06
Michał:
dziękuję bardzo
23 mar 19:47