oblicz
izka: Wyznacz równanie stycznej doβ funkcji f(x) = 1−6x26x2 ktora tworzy z osia OX kat 120 st
22 mar 20:07
Janek191:
Napisz porządnie tę funkcję przy użyciu U.
22 mar 20:10
22 mar 20:20
izka: Pomoże ktoś ?
22 mar 20:39
Janek191:
| | − 12 x*6 x2 − ( 1 − 6 x2)*12 x | |
f '(x) = |
| = |
| | ( 6 x2)2 | |
| | − 72 x3 −12 x + 72 x3 | | − 12 x | | 1 | |
= |
| = |
| = − |
| |
| | 36 x4 | | 36 x4 | | 3 x3 | |
tg 120
o = tg ( 90
o + 30
o) = − ctg 30
o = −
√3
więc
y = a x + b = −
√3 x + b
| | 1 | |
− |
| = − √3 / * ( − x3) |
| | 3 x3 | |
x
3 = U{ 1}[3
√3}
x = U{1]{
√3}
===========
| | 1 | | | | 1 − 2 | |
f( |
| } = |
| = |
| = − 0,5 |
| | p3 | | | | 2 | |
zatem
Odp. y = −
√3 x + 0,5
====================
22 mar 20:55
Janek191:
Tam powinno być:
22 mar 20:56
Janek191:
Gdzie ta Izka ?
22 mar 21:11
5-latek: Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie
22 mar 21:17
izka: W odpowiedzi jest tak samo
22 mar 21:22
Janek191:
A podziękować nie ma kto
22 mar 21:38
izka: Dzięki wielkie

A mam jeszcze wyznaczyć styczna przechodząca przez punkt P (−3,
12 ) ,
do tego samego wykresu funkcji. Pomożesz ?
22 mar 21:48
izka: ...

?
22 mar 22:16