prawdopodobieństwo
lel: Do windy na parterze budynku wysiadło 8 osób, po czym każda z nich w sposób losowy wysiadła na
jednym z pięciu pięter budynku. Jakie jest prawdopodobieństwo , że na jednym z pięter wysiadło
co najmniej 6 osób ?
Ω = 58
22 mar 19:53
Jacek: Ilość sposobów dla przynajmniej 6 osób na jednym piętrze:
| | | | | | | | | | | |
* | *42 + | * | *41 + | * | = 28*5*16+8*5*4+5 = 2405 |
| | | | | | |
Wychodzi mało, ale chyba dobrze.
22 mar 20:29
lel: co oznacza 42 i 41?
22 mar 21:27
Jacek: 42 − pozostające dwie osoby mogą wybrać na których piętrach wysiądą na 16 sposobów
41 − jedna osoba która nie wybrała tego pietra co siódemka, ma opcje wysiąść na 4 pozostałych
piętrach
22 mar 21:34
lel: a dlaczego raz używasz wariacji a raz kombinacji ?
22 mar 21:40
Jacek: Wiele osób rozwiązuje takie zadania różnie, popatrz na podobne na forum, ale wracając:
Rozpatrzmy 6 dokładnie osób wysiadające na jednym piętrze, czyli:
Naszym sposobem = wynikiem wyboru przez 8 osób jest wariacja 8−wyrazowa, gdzie wyrazami są
numery pięter, czyli np. 2 1 1 1 4 1 1 1
Kombinacjami liczę ile jest właśnie kombinacji 6 osób spośród 8, które wybiorą to samo piętro.
Tu musisz pomyśleć, czemu nie wariacjami. Odsyłam do np. schematu Bernoulliego na stronie
głównej.
Na każdą kombinację tych 6 osób losujemy ze zbioru 5 elementowego (numery pięter) jedno,
następnie wiedząc, że pozostałe dwie osoby mogą wysiąść w dowolnej konfiguracji na pozostałych
czterech mamy wariację 4
2
Właściwie to powinienem napisać:
Na razie tyle, w razie potrzeby napisz.
22 mar 21:58
Jacek: Co do tego czemu nie wariacjami, a kombinacjami wybieramy te 6 z 8 osób.
Wrócę do tego przykładowego rozstawienia 2 1 1 1 4 1 1 1
Zauważ, że tak naprawdę to można by zapisać: 2
1 1
2 1
3 1
4 4
5 1
6 1
7 1
8
, gdzie indeksami oznaczone są kolejno osoby.
Licząc na ile sposobów 8 osób może wysiąść przyjmujemy "milcząco" nie liczymy kolejności w
jakiej dokonują wyboru. Coś jakby wszyscy dokonali wyboru jednocześnie albo dla naszych
rozważań ilości sposobów na jakie wysiądą z windy ta kolejność nie ma znaczenia. Losując które
osoby będą stanowić szóstkę, która wybierze jedno z pięciu pięter, nie uwzględniamy kolejności
| | | |
w jakiej te osoby wybierzemy, bo to zwyczajnie nie ma znaczenia. Stąd kombinacja | . |
| | |
Czym innym są kombinacje ze zbiorów elementów vs wariacje z tych zbiorów. Tam gdzie nie będzie
miało znaczenia w jakiej kolejności dane elementy są wyciągane, czyli w naszym przypadku,
jakie piętro jest wybierane przez konkretne kolejne osoby, to będziemy mieli kombinacje, w
przeciwnym razie wariacje.
22 mar 22:40
lel: to chyba nie na moją głowę, ale pomyślę jeszcze nad tym xP w każdym razie dziękuję za
poświęcony czas.
22 mar 22:46