Ile wyrazow rownych 30
Klaudia : Ile wyrazow rownych 30 jest w ciagu o wzorze an= 5+ n2 , gdzie n jest mniejsze lub rowne 1?
A. 0 B.1 C.2 D.3
Jak to rozwiazac
22 mar 19:43
kleszcz: Skoro n≤1 to będzie −5
30=5+(−5)2
30=30
Więc odpowiedzią jest B.1
22 mar 19:59
Klaudia : A wieksE lub rowne ? Jakk bd ?
22 mar 20:03
Klaudia : a skaf wiesz ze ma byc podstawione −5
22 mar 20:06
Janek191:
n musi być ≥ 1 , bo to jest ciąg
22 mar 20:07
Benny: an=30
30=5+n2
n2=25, n≤1
więc n=−5
22 mar 20:08
Janek191:
a5 = 5 + 52 = 5 + 25 = 30
Odp. Tylko a5 = 30
B
==
22 mar 20:08
Klaudia : no wlasnie ja sie pomylilam ma byc tam wieksze lub rowne 1; stad pytanie jak to ma byc
rozwiazane:(
22 mar 20:08
Klaudia : oo dzieki
22 mar 20:09
Klaudia : No okej A skad wlasnie wiesz ze trzeba podstawic 5 pod n?
22 mar 20:09
Klaudia : A jak mam 10 wyrazow w ciagu o wzorze an=|5−n|?
Tez podstawiam 5 ? Ale wtedy wyjdzie 10= 0?
22 mar 20:16
Janek191:
5 + n2 = 30
n2 = 30 − 5 = 25
n =√25 = 5
a5 = 30
========
22 mar 20:18
Klaudia : ahaa

oki
22 mar 20:18
Klaudia : A z ta watoscia bezw.?
22 mar 20:21
Janek191:
Napisz całe polecenie do tego zadania.
22 mar 20:23
Klaudia : ile jest wyrazow rownych 10 w ciagu o wzorze an=|5−n| gdzie n jest wieksze lub rowne 1
22 mar 20:25
Janek191:
I 5 − n I = 10
5 − n = − 10 lub 5 − n = 10
− n = − 10 − 5 lub − n = 10 − 5
n = 15 lub n = − 5 − sprzeczność , bo n ≥ 1
======
a15 = 10
22 mar 20:30
Klaudia : DZieki wielkie janek
22 mar 20:35