pomocy :)
kaa: Zapisz liczbę
√7 + 4√3 −
√7 − 4√3 w postaci
6√n gdzie n ∊ N.
Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem jak sie za to brac
22 mar 19:23
Janek191:
7 + 4 √3 = ( √3 + 2)2
7 − 4 √3 = ( 2 − √3)2
więc
√7 + 4√3 − √7 − 4√3 = √3 + 2 − ( 2 − √3) = 2√3
22 mar 19:28
Janek191:
Pewnie miała być liczba postaci: b
√n 
?
22 mar 19:31
5-latek: mam do ciebie pytanie
Ile jeszce razy napiszsesz to samo zdanie gdzie dostajesz rozwiazanie podobne jek tutaj ,,
dziekujesz (to znazcy z erozumiesz a po chwili piszsesz to samo
jesli nie wiesz jak zwijac wyrazenie pod pierwiastkiem do wzoru skroconego mnozenia to zapytaj
nauczyciela
22 mar 19:34
5-latek: Nalezy 2 wciagnac pod pierwiastek i dostaniemy √12
22 mar 19:35
kaa: widocznie mam z czymś problem i staram się uporac z tym sama w domu, takze krytyka jest troche
nie na miejscu
22 mar 19:40
5-latek: zadalem CI konkretne pytanie i oczekiwalem konktertnej odpowiedzi na nie
22 mar 19:43
kaa: tam jest 6 nad pierwiastkiem z n
22 mar 19:44
5-latek: tylko taki problem ?
Otoz musimy ten pierwiastek kwadratowy (czyli stopnia drugiego rozszerzyc do stopnia szostego
Robimy to tak
Nie zapiszse CI tu symbolami zobacz 2√12= 6√123= 8√124 i tak dalej
bo 6=2*3 i to co pod pierwastkiem musimy podniesc do potegi trzeciej
tak samo zeby dosatc pierwiastek stopnia osmego to musimy to co pod pierwiastkiem podniesc do
potegi czwartej
masz np 3√30 napisz go w postaci stopnia szostego
22 mar 19:55
kaa: nie chce jakis zgryzliwosci, ale widzisz mój post i wcale nie musisz w niego wchodzić, skoro
jestem tak głupia i irytujaca,na sile nie oczekuje pomocy
troche wiecej pokory
22 mar 19:59
5-latek: Pokaz w ktorym miejscu napisalem ze jestes glupia i irytujaca .
Zapytalem tylko dlaczego jesli nie rozumiesz do konca to sie nie dopytujesz tylko dziekujesz ?
Czy wedlug Ciebie to jest krytyka ? albo cos innego ?
Wiec naprawde troche wiecej pokory .
22 mar 20:04