Równania zadanie tekstowe
Tom: Dzieci w przedszkolu układały z patyczków różne figury. Ułożyły kilka czworokątów, o 2
pięciokąty mniej, 4 razy mniej sześciokątów oraz 3 dwunastokąty. Dzieci wykorzystały 152
patyczki. Ile figur ułożyły dzieci?
22 mar 19:16
Janek191:
| | n | |
n*4 + ( n − 2)*5 + |
| *6 + 3*12 = 152 |
| | 4 | |
| | 6n | |
4 n + 5 n − 10 + |
| + 36 = 152 / * 4 |
| | 4 | |
16 n + 20 n − 40 + 6 n + 144 = 608
42 n = 504
n = 12
12 + 10 + 3 + 3 = 28
===============
22 mar 19:24
Tom: dzięki Janek, błąd wykonałem w obliczeniach, równanie dobre
22 mar 19:32