..
JUsiaaa: wyznacz sumę największej i najmniejszej liczby całkowitej spełniającej nierówność 2x2−5x+2<0
22 mar 19:16
JUsiaaa: pomocyyy
22 mar 21:52
Bogdan:
rozwiąż po prostu te nierówność, chyba potrafisz
22 mar 21:53
JUsiaaa: a o co chodzi z tą sumą
22 mar 21:56
Janek191:
Suma to wynik dodawania lub uroczysta msza święta.
Wybierz jedną z nich
22 mar 21:57
Janek191:
2 x
2 − 5 x + 2 < 0
Δ =
x
1 =
x
2 =
a = 2 > 0
więc
x ∊ ( x
1 , x
2)
Wybierz z tego przedziału najmniejszą liczbę całkowitą i największą liczbę
całkowitą i dodaj je
22 mar 22:01
Eta:

dla
Janka za "sumę"
22 mar 22:02