wykres trygonometria
Monika: Naszkicuj wykres funkcji: f(x)=cos (pi/2−2x)+1
Mam głownie problem z tym 2x, bo zazwyczaj w przykladach i ksiazkach jest np. pi/2−x, a co
robic jesli sie ma 2x?
22 mar 19:02
Janek191:

g(x) = cos ( 0,5 π − 2 x)
22 mar 19:06
Monika: a mógłbyś to wytłumaczyć?
22 mar 19:45
Monika: albo ktokolwiek?
22 mar 19:54
Janek191:

cos ( − 2x) = cos 2x
y
1 = cos 2x więc okres T jest równy π
y
2 = ( 0,5 π − 2 x)
Poprzedni wykres przesuwamy o wektor [ 0,5 π; 0 ]
y = cos ( 0,5 π − 2 x ) + 1
Wykres funkcji y
2 przesuwamy o wektor [ 1 , 0]
22 mar 19:59
Monika: a to nie jest tak, ze jak jest cos(2x) to miejsca zerowe sa gesciej?
22 mar 20:23
Janek191:
To masz napisane, ze okres T = π
Normalnie jest równy 2π dla sinusa i cosinusa.
Popatrz na niebieski kolor − T = π ≈ 3,14
22 mar 20:26
Monika: Ajc, racja, juz widze. dzieki
22 mar 20:26