,,
JUsiaaa: wyznacz współczynniki b,c trójmianu y=x2+bx+c jeśli funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie
dla x∊(−∞,−3)U (4,+∞)
22 mar 18:53
Janek191:

y = x
2 + b x + c
a = 1
x
1 = − 3 x
2 = 4
więc
y = (x − p)
2 + q = ( x − 0,5)
2 + q
oraz dla x
2 = 4 jest y = 0
czyli
0 = ( 4 − 0,5)
2 + q
0 = 12,25 + q
q = − 12,25
zatem y = ( x − 0,5)
2 − 12,25 = x
2 − x + 0,25 − 12,25 = x
2 − x − 12
Odp.
b = − 1 c = − 12
===============
22 mar 18:58
JUsiaaa: a skąd to 0,5

?
22 mar 19:03
Benny: Wierzchołek jest średnia arytmetyczną miejsc zerowych
22 mar 19:04
JUsiaaa: to w podobnych zadaniach zawsze musze pisac to 0,5

?
22 mar 19:06
JUsiaaa: to w podobnych zadaniach zawsze musze pisac to 0,5

?
22 mar 19:06
Janek191:
| | − 3 + 4 | | 1 | |
p = |
| = |
| = 0,5 |
| | 2 | | 2 | |
22 mar 19:07
Janek191:
Nie
Wstawiasz za x
1 i x
2 i liczysz
22 mar 19:08