matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cosinusy w trapezie
kiczn:
Długości podstaw trapezu są równe 6 i 9, a ramiona mają długość 2 i 4. Oblicz cosinusy kątów tego trapezu.
22 mar 18:30
Janek191:
Mamy 6 − x = 9 − y y = 3 + x oraz 4
2
= h
2
+ y
2
2
2
= h
2
+ x
2
−−−− 16 = h
2
+ y
2
4 = h
2
+ x
2
−−−−−−−−− odejmujemy stronami 12 = y
2
− x
2
12 = ( 3 + x)
2
− x
2
12 = 9 + 6 x + x
2
− x
2
6 x = 3 x = 0,5 −−−− y = 2,5 −−−−−−
y
5
cos α =
=
4
8
x
0,5
1
cos β =
=
=
2
2
4
===========================
22 mar 18:47
Janek191:
Pomyłka y = 3,5
7
cos α =
8
=============
22 mar 18:49
Janek191:
7
cos γ = cos ( 180
o
− α) = − cos α = −
8
1
cos δ = cos ( 180
o
− β) = − cos β = −
4
22 mar 18:52
kiczn:
Dzięki
22 mar 19:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick