vv
JUsiaaa: wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji kwadratowej y=−x2+4x+2 w przedziale <−1,9>
22 mar 18:08
M:
12 lip 06:02
Z.K:
| | b | | 4 | |
xw=p=− |
| =− |
| =2∊[−1`,9] |
| | 2a | | −2 | |
y=f(x)=−x
2+4x+2
y
w=q=f(2)=−(2)
2+4*2+2=6
f(−1)=−(−1)
2+4*(−1)+2=−1−4+2=−3
f(9)=−(9)
2+4*9+2= −81+36+2=−43
y
min=−43
y
max=6
12 lip 09:01
MPK:
f(−1) nie potrzeba obliczać
12 lip 09:15
wredulus_pospolitus:
A niby dlaczego f(−1)?
12 lip 09:21
Z.K:
Sprawdziłem sobie także wartości na końcach zadanego przedziału .
12 lip 09:30