.
wiktoria.x: Rozwiąż równanie: |x2−x|=|x|
22 mar 18:06
Jarek: x2−x=x v x2−x=−x
x2−2x=0 x2=0
x(x−2)=0 v x =0
x = 0 v x=2
22 mar 18:09
wiktoria.x: a to nie trzeba jakoś w przedziałach robić?
22 mar 18:11
5-latek:

Albo graficznie
22 mar 18:14
Jarek: Może w tym przykładzie niekoniecznie, ale gdybyś liczyła przedziałami wyjdzie Ci ten sam wynik.
22 mar 18:14
wiktoria.x: jak robię w przedziałach to wychodzi mi tylko x=0
22 mar 18:18
5-latek: A jakie wyznaczylas przedzialy ?
22 mar 18:20
Jarek: Zapisz tok rozwiazywania
22 mar 18:20
Jarek: JAk liczysz na przedziałach to trzeba wyznaczyć 3 przedziały : x<0 , x∊≤0;1) , x≥1
22 mar 18:24
wiktoria.x: Najpierw rozpisałam moduły z definicji i gdy połączyłam wyszły przedziały:
1. x∊(−∞;0> − wyszło x=0(należy do przedziału)
2. x∊(0;1) − x=0 (nie należy)
3. x∊ <1;+∞) − x=0 (nie należy)
22 mar 18:26
Marek216: Sry,heh za 1. razem moim oczom umknęły dwie kreski przy drugim x. Dlatego napisałem ci o tych
przedziałach. Zaraz ci to rozw. tym sposobem.
22 mar 18:28
wiktoria.x: ok
22 mar 18:29
Marek216:
x2−x dla x ∊<−∞;0≥u<1;+∞) x dla x≥0
|x2−x|= IxI =
−x2+x dla x ∊(0,1) −x dla x<0
* dla x∊ <1; +∞)
x2−x = x
x2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 lub x = 2 ( o wykluczasz ale wyjdzie ci w innym przedziale)
DAlej ni licze bo sobie poradzisz
22 mar 18:33
wiktoria.x: No tak.. pomyliłam się w liczeniu . Dzięki za pomoc
22 mar 18:39