Obliczyć granicę ciągu
Akro: Witam proszę o pomoc w obliczeniu granicy takiego ciągu:
| | (2n+2)!−(n+1)! | | n2n+n2 | |
lim |
| * |
| |
| | (n+1)2n+2 + (n+1)2 | | (2n)!−n! | |
n→
∞
22 mar 18:01
vaultboy: Niech an=[(2n+2)!−(n+1)!]/[(2n)!−n!]
i bn=[n2n+n2]/[(n+1)2n+2+(n+1)2]
Zbadajmy asymptotykę tych wyrażeń przy x→∞
Mówimy, że ciągi są asymptotyczne, gdy xn/yn≈1
an:
dzielimy licznik i mianownik przez (2n)! stąd już widać, że an≈(2n+1)(2n+2)
bn:
dzielimy licznik i mianownik przez n2n otrzymuję w liczniku 1+ coś co zbiega do 0 więc git,
a w mianowniku [(n+1)/n]2n*(n+1)2 + coś co zbiega do zera wiec również git.
zauważmy że lim n→∞ [(n+1)/n]2n=e2 zatem bn≈1/[e2(n+1)2]
zatem an*bn≈[(2n+1)(2n+2)]/[e2(n+1)2]≈4/e2
tyle wyniesie ta granica
Wiem, że nie powinienem przechodzi z granicą tylko w pewnych miejscach, ale chciałem to lepiej
zobrazować.
30 mar 00:42