Funkcja homograficzna- wyznaczanie wektora
ciemny: Witam! Chciałbym żebyście pomogli mi w rozwiązaniu jednego podpunktu z zadania, którego nie
potrafię rozwiązać.
Wykres funkcji G powstał w wyniku przesunięcia równoległego wykresu funkcji F o wektor u.
Wyznacz współrzędne wektora u, a następnie podaj przedziały monotoniczności funkcji G, jeśli:
a) F(x)=2/x G(x)=−3x−13/x+5
W ogóle nie wiem od czego zacząć. Proszę o pomoc
22 mar 17:55
Janek191:
| | − 3 x − 13 | | − 3*( x + 5) + 2 | | 2 | |
g(x) = |
| = |
| = − 3 + |
| |
| | x + 5 | | x + 5 | | x + 5 | |
więc
→
v = [ − 5 , − 3 ]
===========
22 mar 17:58
Janek191:
22 mar 18:01