Rozwiąż równanie
wiktoria.x: Rozwiąż równanie:
|x2−x|=|x|
22 mar 17:28
MArek216: Trzeba ustalić kiedy to wyrażenie pod wart. bezwzględną jest dodatnie a kiedy ujemne. x(x−1)
x=0 v x = 1
Rysujesz wykres zaznaczasz kiedy większe a kiedy mniejsze od zera i rozwiązujesz na
przedziałach.
22 mar 17:32
MArek216: Pomogłem czy jeszcze dokładniej napisać ?
22 mar 17:33
wiktoria.x: A w paraboli ramiona do góry czy do dołu?
22 mar 17:33
J:
x2 − x = x lub x2 − x = − x
22 mar 17:35
Lukas:
x2−x=x lub x2−x=−x
x2−2x=0 lub x2=0
x(x−2)=0 x=0
x=0 lub x=2
22 mar 17:35
MArek216: Do góry
22 mar 17:37
MArek216: J: tego tak nie można rozwiązywać trzeba to robić na przedziałach a nie tak jak ty napisałeś
zmieniając tylko znak. ZAwsze gdy niewiadoma jest w wartościach bez. poza nimi jednocześnie
trzeba robić na przedziałach
22 mar 17:38
Lukas:
Marek wróc do książki zamiast bredzić..
Skorzystał z własność wartość bez.
22 mar 17:39
MArek216: Ludzie hahah, człowieku masz niewiadomą poza wartością bezwzględną, co ty to mówisz
22 mar 17:40
MArek216: Czasami trzeba wykluczać niektóre rozwiązania, to że w tym przykładzie może nie trzeba to chyba
nie warto zapamiętywać złej metody
22 mar 17:42
wiktoria.x: Nie wychodzi mi to

Powinny być dwa rozwiązania a mi wychodzi tylko x=0
22 mar 17:50