geometria analityczna
Alojz123: Dla jakich wartości parametru a dane proste są równoległe, a dla jakich prostopadłe?
x−a2y+2a=0
ax−y−3=0
Jak przekształcić to pierwsze, aby "mieć" y?
22 mar 17:15
Metis: x−a
2y+2a=0
x+2a=a
2y/:a
2
22 mar 17:22
Alojz123: czyli a nie musi być tylko przy x? a w odp jest, że prostopadłe dla a=0 i a=−1? a=−1 rozumiem,
a 0 skąd?
22 mar 17:24
prosta: lepiej brać w tej sytuacji warunki prostopadłości i równoległości dla prostych o równaniach
ogólnych
22 mar 17:25
prosta: po wstawieniu a=0 do równań przed przekształceniem widać prostopadłość
22 mar 17:26
Alojz123: to mógłbyś rozwiązać ten przykład, żebym wiedział jak się to robi i mógł sam zrobić kolejne?
22 mar 17:26
Alojz123: jak wstawie a=0. to mam x=0 i y=−3? i co dalej?
22 mar 17:34
Janek191:
a = 1 − proste równoległe
22 mar 17:38
Alojz123: też mi tak wyszło, a mógłby ktoś napisać obliczenia do tego zadania?
22 mar 17:40
Janek191:
Po wstawieniu 1 za a otrzymamy równania prostych:
x − y + 2 = 0
x − y − 3 = 0
czyli prostych równoległych. ( takie same współczynniki przy x i przy y )>
22 mar 17:44
Janek191:
Proste są prostopadłe, gdy
1*a + ( − a2)*(−1) = 0
a + a2 = 0
a*( 1 + a) = 0
a = 0 lub a = − 1
==============
22 mar 17:49
Alojz123: dzięki wielkie
22 mar 17:52
Janek191:
Proste o równaniach:
A1 x + B1 y + C1 = 0
A2 x + B2 y + C2 = 0
Warunek równoległości :
A1*B2 − A2*B1 = 0
==================
Warunek prostopadłości
A1*A2 + B1*B2 = 0
==================
22 mar 17:55
Alojz123: a to tym sposobem nie chce wyjść

(a−1)x+(a−2)y+1=0
ax+(2−a)y+1=0
23 mar 12:58
Alojz123:
23 mar 14:06
J:
a skąd masz taki sposób ?
23 mar 14:36
Alojz123: nie rozumiem? no tym co Janek191 napisał
23 mar 15:53
5-latek: jakie jest rownanie 1 prostej i wypisz wspolczynniki A1 B1 i C1 tej prostej (czekam
23 mar 15:58
Alojz123: 1 prosta (a−1)x+(a−2)y+1=0
2 prosta ax+(2−a)y+1=0
sorki, że dopiero teraz, ale nie było mnie w domu
23 mar 21:47
5-latek: Nie takie sa rownania tych prostych
Zeby zastosowac sposb Janka z 17:55 masz miec te proste w postaci ogolnej ;
Rownania te masz przeciez w swiom 1 poscie
Rownanie prostej w postaci ogolnej jest takie Ax+By+C=0
Napisz teraz rownanie 1 prostej i wypisz wspolczynniki A1,B1,C1
To samo zrob z 2 prosta i wypisz wspolczynniki A2 B2 i C2 (czekam
23 mar 21:54
Alojz123: ale to jest inny przyklad:
wspolczynnik (a−1) to A, (a−2) to B i 1 to C
23 mar 22:17
5-latek: Umiesz czytac z e zrozumiem to co do Ciebie piszse ?
1 rownanie x−a2y+2a=0
wiec A1=1 bo jedynka stoi przy x
B1= −a2 bo to stoi przy y
C1=2a (ale to nam do wzoro z 17:55 nie jest potrzene
Rownanie nr 2
ax−y−3=0 wypisz teraz wspolczynniki A2 B2 C2
23 mar 22:23
Alojz123: A2=a
B2=1
C=−3
Ja to rozumiem, i nie o ten przyklad mi chodzi...
tam też (a−1) stoi przy x...
23 mar 22:42
5-latek: Chodzi o przyklad z godziny 21:47?
Tak ? Jesli tak to tak samo wypisujesz wspolczynniki A1 B1 z 1 rownania i A2 B2 z 2
rownania i stosujesz te wzory od Janka
23 mar 22:50