matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyznaczyć ten punkt P?
Ella:
Punkt P należy do odcinka o końcach A(−1,−1), B(7,5) wyznacz współrzędne punktu P wiedząc, że |AP|−1/4|AB|.
22 mar 16:34
Janek191:
Popraw treść zadania
22 mar 16:37
Janek191:
1
I AP I =
I AB I
4
P = ( x, y) A = ( − 1, − 1) B = ( 7 , 5) → AB = [ 7 − (−1) , 5 − (−1)] = [ 8 , 6] → AP = [ x − (−1), ( y − (−1) ] = [ x + 1, y + 1] → →
1
AP =
AB
4
1
[ x + 1, y + 1 ] =
*[ 8, 6] = [ 2, U{3}[2}]
4
x + 1 = 2 i y + 1 = 1,5 x = 1 i y = 0,5 P = ( 1, 0,5) ==========
22 mar 16:44
Ella:
Dziękuje bardzo.
22 mar 16:46
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick