wyznacz ciag arytmetyczny wiedzac ze
krash: a1+a3=2
a2×a4=2
Objete jest to klamerka jak rownanie do rozwiazania. Prosilbym o wytlumaczenie 😊
22 mar 16:26
Alfa: skoro jest to ciąg arytm., to:
a3 = a1 + 2r
a2 = a1 + r
a4 = a1 + 3r
podstaw to do równań, a otrzymasz układ równań z dwiema niewiadomymi.
22 mar 17:17
krash: Mógłby ktoś to podstawić?
22 mar 20:06
krash: I wytlumaczyc to w miare mozliwosci?
22 mar 20:18
krash: Odswiezam, blagam pomozcie!
22 mar 23:28
ICSP: a
1 + a
3 = 2 czyli 2a
2 = 2 czyli a
2 = 1
Wstawiając nasza informacje do II równania dostajemy a
4 = 2
a
2 = 1
a
4 = 2
a
4 = a
2 + 2r
a
1 = 0.5
a
n = 0.5n
22 mar 23:32