matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wrażenia
madzik:
Oblicz wartość wyrażenia |
√
313−120
√
2
−12
√
2
|
3
22 mar 16:23
Janek191:
313 − 120
√
2
= ( 12
√
2
− 5)
2
więc
√
313 − 120
√
2
= 12
√
2
− 5 czyli w = I 12
√
2
− 5 − 12
√
2
I = 5
3
= 125
22 mar 16:34