W trójkąt równoboczny o boku a wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pól oraz obwod
Kaśka: W trójkąt równoboczny o boku a wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pól oraz obwod
Proszę o całe rozwiązanie
22 mar 16:13
Kaska: Ma ktos jakis pomysl jak to zrobic?
22 mar 20:59
Janek191:

Mamy
h = a
√3{2}
0,5 a*( h − x) = 0,5 h*x
a h − a x = h x
a h = a x + h x
a h = x*( a + h)
| | a h | | a * a√3{2} | |
x = |
| = |
| |
| | a + h | | a + a√3{2} | |
22 mar 21:23
Janek191:
| | 0,5 a2 √3 | | a√3 | |
x = |
| = |
| = a*( 2 √3 − 3) |
| | a*( 1 + 0,5√3) | | 2 + √3 | |
Pole kwadraty
P
k = x
2 = a
2*( 2
√3 − 3)
2 = a
2*( 12 − 12
√3 + 9) = (21 − 12
√3) a
2
Pole trójkąta
Stosunek pól
| Pk | | 21 − 12 √3 | | 84 − 48 √3 | |
| = |
| = |
| = 28√3 − 48 |
| PΔ | | √34 | | √3 | |
22 mar 21:31
22 mar 21:32