Tangens w ostrosłupię
Nesca: Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają taką samą długość. Wówczas
krawędź boczna tworzy z podstawą kąt, którego tangens jest równy:
a) √3{3} b)1 c) √2 d √3
Proszę o pomoc.
22 mar 16:07
Janek191:

Mamy
2 x = a
√2
x = 0,5 a
√2
h
2 + x
2 = a
2
h
2 = a
2 − ( 0,5 a
√2)
2 = a
2 − 0,5 a
2 = 0,5 a
2
zatem
| | U{a}[√2 | |
tg α = U{ h}[x} = |
| = 1 |
| | 0,5 a√2 | |
Odp. b)
======
22 mar 16:16
Janek191:
| | h | | | | a | | a | |
tg α = |
| = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | x | | 0,5 a √2 | | √2*0,5 a √2 | | a | |
22 mar 16:19
Nesca: Dziękuje
22 mar 16:22