Trapez na rysunku jest prostokątny, podaj długośc dłuższej jego podstawy. b= 3p{
wojciesz:

Trapez na rysunku jest prostokątny, podaj długośc dłuższej jego podstawy. b= 3
√2 a= 5
22 mar 16:03
Marek216: Wyznaczasz wysokość która ma dł. 3 (trójkat 45,45,90) i rzut prostokątny odcinka b na podstawę(
z pitagorasa), 2. część podstawy obliczysz również z tw. pitagorasa (masz bok a i wysokość )
22 mar 16:11
wojciesz:

b= 3
√2 a=5
sin 45 =
√2 / 2
√2 / 2 = h/ 3
√2 h= 3
( 3
√2 )
2 − 3
2 = c
2 c = 3
d
2 = 25 − 9 d= 4 c+d = 7
Czy to jest poprawne?
22 mar 16:12