Trójkąt równoboczny - dowód z twierdzenia cosinusów
Kamil:

Trójkąt ABC jest trójkątem równobocznym. Udowodnij, że jeśli kąt APB ma 150 stopni to:
z
2 = y
2 + x
2
Rozumiem, że muszę skorzystać z twierdzenia cosinusów, otrzymuję równania:
a
2=x
2+y
2 − 2xycos150 = x
2 + y
2 +
√3xy
a
2 = y
2 + z
2 − 2yzcosβ
a
2 = x
2 + z
2 − 2xycosγ
oraz β+γ = 210 stopni
Może jakaś mała podpowiedź, co trzeba zrobić dalej? Bo nie dostrzegam drogi do rozwiązania.
22 mar 15:58
Janek191:
(360o − 150o ) : 2 = 105%{o}
więc
β = γ = 105o
22 mar 16:02
Janek191:
Pewnie mnie rysunek zmylił. Nie musi być symetryczny .
22 mar 16:04
Kamil:

Prawda tylko w jedynym, szczególnym przypadku, jednak możemy skonstruować punkt P w innym i
wtedy np. β = 130 γ = 80. Potrzebuję bardziej ogólnego rozwiązania.
22 mar 16:08