Geometria analityczna :c
Pomocy: Punkty A= (−2, −4), B=(8,1), C = (4,4) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD
(który nie jest równoległobokiem) o podstawach AB i CD.
a) Wyznacz równanie prostej, która jest osią symetrii tego trapezu
b) oblicz współrzędne punktu będącego środkiem podstawy CD
22 mar 15:53
Marek216: Zauważ, że odcinek IDCI jest równoległy do IABI wyznaczasz punkt D, później środki podstaw i
prostą przechodzącą przez nie
22 mar 16:00
Marek216: do a) wystarczy wyznaczyć równanie prostej zawierającej bok AB i później obliczyć symetralną
prostopadłą do niej i przechodząca przez jej środek
22 mar 16:03