Dla jakich wartości parametrów a i b następująca funkcja jest dystrybuantą?
kopyta: Dla jakich wartości parametrów a i b następująca funkcja
0, t<0
F(t) = asin(bt), t∊<0;1)
1, t≥1
jest
a. dystrybuantą
b. dystrybuantą rozkładu dyskretnego
c. dystrybuantą rozkładu ciągłego.
Np. w a musimy podać warunek, że funkcja asin(bt) jest niemalejąca czyli asin(bt)≥0 i
asin(bt)<1. Czyli np. mamy w punkcie t=1 po prostu a=1 i b∊[0; pi/2].
dla b funkcja musi być stała czyli asin(bt) stała w przedziale od 0 do 1 czyli przyjmować takie
wartości. Czy trzeba podawać kilka przykładów czy tylko jeden przykład spełniajacy to? I jak
rozpatrujemy punkty t? Pomoże ktoś?
22 mar 15:48
kopyta: Bo np. w podpunkcie b czy warunkami koniecznymi będzie to, że asin(bt)>0, asin(bt)<0 i pochodna
asinbt = 0? To chyba spełnia warunki, że jest stała i w tym przedziale?
22 mar 15:49