kombinatoryka
funkcja: Witam mam problem z kombinatoryka.

czy moglby ktos mi wyjasnic na jakims konkretnym
przykladzie czym rozni sie wariacja bez powtorzen od kombinacji? Wiem ze wariacje to ciagi a
kombinacje to zbiory. Chodzi mi tylko o przyklad bo jak jest to zobrazowane to latwiej
zapamietac

bardzo prosze o pomoc
Janek191:
A = { 1 ,2,3,4 }
Kombinacje 3 − elementowe
{ 1 2,3}, { 1, 3,4},{ 1 ,2, 4} ,{2,3, 4}
Wariacje bez powtórzeń 3 elementów z 4.
(1,2,3),( 1,3,2),( 2,1,3),(2,3,1),( 3,1,2),( 3,2,1) , itd.
| 4 ! | |
V43 = |
| = 24 |
| ( 4 − 3) ! | |
funkcja: Ok to mam takie zad ile jest 10−cyfrowych liczb naturalnych o iloczynie cyfr rownym 8.
Z 8 i jedynkami −10 liczb
Z trzema 2 −

Chyba wariajce bo 2211111112 jest rozne od 2111111122
Z 2 i 4

? Nie mam pojecia