Prosze o pomoc
Darek: Proszę o pomoc. Rozwiąż graficznie nierówność f(x)=g(x) dziedzina x>0 obowiązuję tylko f(x) czy
obie? f(x)=log2x, g(x)=x−1
22 mar 15:39
Marek216: Trzeba narysować funkcje logarytmiczną i liniową, rozwiązaniem jest punkt przecięcia w
określonej dziedzinie.
22 mar 15:41
Darek: a dziedzina obowiązuję funkcję f(x) czy również g(x)?
22 mar 15:42
Marek216: To nie ma znaczenia czy dotyczy fx czy gx bo gdzie nie ma jednej funkcji tam nie bd przecięcia.
22 mar 15:42
Darek: rozumiem, dziękuję
22 mar 15:42
Marek216: Funkcja logarytmiczna jest zawsze w 1 i 4 ćwiartce więc w nich musi być przecięcie, rozwiązania
równań to przecięcia (osi układu wsp. lub funkcji).
22 mar 15:44