matematykaszkolna.pl
Stara matura z matematyki dla technikum w 2015r. Jarek: Mam pytanie, mianowicie przygotowywałem się do matury (jak w temacie) na własną rękę (szkoła choć powinna realizowała tylko poziom podstawowy − dlatego trochę się wypiąłem na nauczycieli i nie chce ich już o nic pytać) o ile z rozwiązywaniem zadań nie mam praktycznie problemów to martwi mnie trochę czy nie odetną mi punktów za zapis. Nie mam pojęcie czy trzeba pisać jakieś słowne komentarze czy tylko same oznaczenia ( ogólnie mówiąc wyrażać słownie tok rozwiązywania − dlaczego tak zrobiłem a nie inaczej). Czy obliczenia należy jakoś specjalnie wprowadzać ( np. cyframi rzymskimi i założeniami − założeniami w sensie powtarzania bo wiem że trzeba je pisać na początku) czy mogą być chaotycznie "porozrzucane'" w toku rozwiązywania a ujęte w odpowiedzi. Bardzo proszę o odpowiedz kogoś kto się zna na rzeczy i jest pewny tego co mówi. Z góry dziękuję.
22 mar 15:37
Jarek: .
22 mar 16:05
Jarek: Mogę liczyć na odpowiedz ?
22 mar 17:30
Perła: Nauczyciel (egzaminator maturalny) mówił mi że nie do każdego zadania trzeba pisać słownie odpowiedź. Co to oznacza? Teoretycznie musisz opisywać te rzeczy, których nie możesz zapisać znakami. Np.: równanie jest sprzeczne; wprowadzam zmienną itp. W praktyce wygląda to różnie. Zależy od sprawdzającego i tego jaki ma humor. Lepiej pisać odpowiedzi do każdego zadania niż mieć odjęte punkty. Natomiast jeżeli chodzi o działania i ich kolejność. Ja piszę tak jak mi się podoba a ze względu na TYCH upierdliwych sprawdzających każdą część numeruje np. 1) lub 1. lub a) itp.
22 mar 17:45
Mila: Na Info masz przykładowe rozwiązania zadań, w tym zadań maturalnych. Spróbuj wzorowac się z zapisami wg podanych. MOżesz tutaj wpisywać zadania i też skomentujemy zapisy. Musisz o to zapytać, bo niektórzy chca tylko potwierdzenia wyniku albo wskazówki. Napisz dokładnie o co Ci chodzi w danym zadaniu. Jaki masz konkretny problem.
22 mar 17:47
Jarek: Chodzi mi bardziej o komentarze w toku rozwiązywania a nie tą na końcu. Nwm. strzelam : prosta jest styczna do okręgu zatem jej odległość prostej od środka okręgu jest równa r.
22 mar 17:49
Perła: Możesz też poszczególne rzeczy brać w kółka, kwadraty czy co tam chcesz. Ważne żeby była zachowana spójność. Mój ulubiony sposób to wszystkie kroki (działania) w zadaniu biorę w kółko. Np. policzę H −−> biorę wszystkie rzeczy które były mi potrzebne do policzenia H w kółko. Przypuśćmy że muszę później z ztego H zrobić równanie. Robię równanie, liczę i wszystko co tam napisałem biorę w kółko. W ten sposób możesz mieć porozrzucane w bezładzie a ład jest zachowany. Proste? emotka
22 mar 17:50
Jarek: Zastanawia mnie bardziej czy musze słownie napisać z kąt co wziąłem ( Chodzi mi bardziej o komentarze w toku rozwiązywania a nie tą na końcu. Nwm. strzelam : prosta jest styczna do okręgu zatem jej odległość prostej od środka okręgu jest równa r.) ?
22 mar 17:53
Perła: Tak jak mówiłem, zależy od tego kto sprawdza. Większość nie trzyma się tych reguł bo to wynika z toku zadnia (jeśli wynika), ale są zgedy którzy ci za to odejmą punkty. Czasami lepiej ścierpieć niż być odważnym i później żałować. Pozdrawiam.
22 mar 17:54
Jarek: CZyli pisać słownie z kąt co biore jeżeli nie da się zapisać symbolami matematycznymi ?
22 mar 17:55
Perła: Tak, lepiej pisać takie rzeczy.
22 mar 17:56
Jarek: Mila o jakie ino ci chodziło na cke są tylko takie klucze w których punkt dają za linijkę obliczeń i wynik, nic nie ma o komentarzach to obliczeń.
22 mar 18:04
Jarek: info*
22 mar 18:06
22 mar 18:08
Jarek: A te komentarze nie są przypadkiem tylko dla tych którzy uczą się rozwiązywać a nie na prawdziwy egzamin ? Np. tutaj http://www.zadania.info/d1/105212
22 mar 18:11
Jarek: ?
22 mar 18:41
22 mar 18:52
Mila: Na pewno są, ale Ty zdajesz egzamin dojrzałości, to przecież odróżniasz komentarz określający czynność od własności na którą się powołujesz. Trudno tak teoretyzować. Pisz konkretne problemy.
22 mar 18:59
Jarek: Ok, napisze konkretnie. Czy w przypadku np. tego zadania :http://www.zadania.info/d1/105212 , na maturze oprócz odpowiedzi na końcu trzeba zapisać jakiś słowny komentarz w toku rozwiązywania? Czy tylko po kolei rozwiązywać i na końcu dać odpowiedz. Jak widać chodzi mi o komentarze mówiące dlaczego zapisałem jakąś linijke obliczeń mimo, że widać co ona oznacza. Z góry dzięki za pomoc
22 mar 19:11
22 mar 19:17
22 mar 19:27
22 mar 19:52