Pochodne. Określenie min i max funkcji
vdmath: Wykres funkcji f(x)=x3−3x2+bx+c przechodzi przez punkt P=(2,5). Współczynnik kierunkowy
stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P jest równy 4. Wyznacz największą i najmniejszą
wartość funkcji w przedziale <−2; 3>.
Bardzo proszę o pomoc.
Janek191:

f(x) = x
3 − 3 x
2 + b x + c P = ( 2, 5)
więc
f(2) = 5
2
3 − 3*2
2 + 2 b + c = 5
8 − 12 − 5 + 2 b + c = 0
2b + c = 9
c = 9 − 2 b
−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = x
3 − 3 x
2 + b x + 9 − 2b
f '(x) = 3 x
2 − 6 x + b
oraz
f '( 2) = 4
3*2
2 − 6*2 + b = 4
b = 4
−−−−−−
c = 1
−−−−−−−−
f(x) = x
3 − 3 x
2 + 4 x + 1
===================
< − 2, 3 >
f '(x) = 3 x
2 − 6 x + 4 Δ = 36 − 4*3* 4 < 0 więc f '(x) > 0 dla x ∊ ℛ
czyli funkcja f jest rosnąca w ℛ
i dlatego
y
min = f( − 2) = − 8 − 12 − 8 + 1 = − 27
y
max = f( 3) = 27 − 27 + 12 + 1 = 13
============================
============================
===================
vdmath: Dzięki, widzę że Tobie też inne wyniki wyszły niż mi, a odpowiedzi w książce wskazują na
zupełnie inne rozwiązanie:
b=−9
c=27
max y=32 dla x =−1
min y=0 dla x=3
nie mogę do takiego rozwiązania dojść w żaden sposób