prawdopodobienstwo
Oliwia: witam. Mam problem.
Rzucamy 3 razy symetryczna kostka sześcienna.
A) suma oczek otrzymanych w 2 pierwszych rzutach wynosi 6. Oblicz prawdopodobieństwo ze suma
oczek w 3 rzutach jest większa od 10.
B) za każdym razem wypadła inna liczba oczek. Oblicz prawdopodobieństwo ze nie wypadła szóstka.
Pomoże ktos

?
22 mar 14:44
Janek191:
I Ω I = 6
3 = 216
( x , y , z ) : x + y = 6 i x+ y + z > 10
więc
6 + z > 10
z > 4
====
( x , y , z )
I A I = 6
2* 2 = 72
=====================
22 mar 14:55
Janek191:
Może tak :
I Ω I = 216
( x, y, z) x , y, z ∊ { 1 ,2,3,4,5 }
I B I = 5*4*3 = 60
| | 60 | | 10 | | 5 | |
P( B) = |
| = |
| = |
| |
| | 216 | | 36 | | 18 | |
=================
22 mar 15:00