Planimetria
Mateusz: Długości przekątnych równoległoboku są równe 8 i 12 cm a kąt między nimi ma miarę 60 stopni.
Oblicz pole tego równoległoboku.
Proszę o pomoc, próbowałem boki liczyć z tw. cosinusów ale nie wychodzi...
22 mar 14:20
matik: | | 1 | |
masz dwa trójkąty o polu P= |
| *4*6*sin60 |
| | 2 | |
| | 1 | |
oraz dwa trójkąty o polu P= |
| *4*6*sin120 |
| | 2 | |
22 mar 14:24
Mateusz: Ok, thx. Teraz już pójdzie. Łatwa sprawa ale dziwne że z cosinusów zawsze oba boki
równoległoboku wychodziły mi takie same
22 mar 14:39
5-latek:

| | 1 | |
jest tez gotowy wzor P= |
| e*f*sinδ gdzie δ to kat miedzy przekatnymi |
| | 2 | |
Masz tu ogolnie dla czworokata wypuklego:
A,B C D są to katy czworokata
a.b.c d. boki tego czworokata
M' i M" to srodki przekatnych
m= |M'M"|
Mamy tak a
2+b
2+c
2+d
2= e
2+f
2+4m
2
| | 1 | | 1 | |
Pczw= |
| a*b*sinB + |
| c*d*sinD |
| | 2 | | 2 | |
W rownolegloboku a=c i b=d i m=0
e
2+f
2= 2(a
2+b
2)
P= a*b*sinB
Drugi wzor masz na gorze
e
2*f
2= a
2*c
2+b
2d
2−2abcdcos2w gdzie 2w=A+C lub B+D
Jesli czworokat jest wpisany w kolo to 2w=180
o
e*f= a*c+b*d (Twierdzenie Ptolemeusza
22 mar 15:04