optymalizacja ekstremum iii
geometrykz: do sprawdzenia:
"przekrój osiowy stożka jest trójkątem o obwodzie 24. Jakie wymiary musi mieć ten stożek, aby
jego objętość była jak największa?"
V− max
2l+2r=24
l+r=12 ⇒ l = 12−r
tw. Pitagorasa:
h
2+r
2=l
2
h=
√144−24r, r∊(0,6)
| | 1 | |
V(r)= |
| *π*r2*(√144−24r) |
| | 3 | |
| | 1 | |
V(r)= √(144−12r)( |
| π2r4) |
| | 9 | |
V(r) największe, gdy pod pierwiastkiem wartość jest największa
| | 24 | | 96 | |
V'(r)=− |
| π2r4+64π2r3− |
| π2r3 z: [f(x)*g(x)]' |
| | 9 | | 9 | |
| | 24 | | 96 | |
V'(r) = 0 ⇔ − |
| π2r4+64π2r3− |
| π2r3 = 0 |
| | 9 | | 9 | |
24r=480
r=20
co jest sprzecznością. co pokręciłem?
22 mar 14:07
Janek191:

Mamy
2 r + 2 l = 24 ⇒ r + l = 12 ⇒ l = 12 − r
więc
h
2 = l
2 − r
2 = ( 12 − r)
2 − r
2 = 144 − 24 r + r
2 − r
2 = 144 − 24 r
h =
√ 144 − 24 r r ∊ ( 0 , 6 )
=============
| | 1 | | 1 | |
V = |
| π r2 *h = |
| π r2 *√144 − 24 r |
| | 3 | | 3 | |
| | π | |
V (r) = |
| *√ 144 r4 − 24 r5 |
| | 3 | |
| | π | |
V '(r) = |
| *U{ 576 r3 − 120 r4}}{ 2 √ 144 r4 − 24 r5} = 0 ⇔ r = 4,8 |
| | 3 | |
więc
h =
√ 144 − 24*4,8 =
√ 144 − 115,2 =
√28,8 = 2
√7,2
l = 12 − 4,8 = 7,2
22 mar 14:33
Janek191:
| | π | | 576 r3 − 120 r4 | |
V'( r) = |
| * |
| |
| | 3 | | 2 √ 144 r4 − 24 r5 | |
22 mar 14:35
geometrykz: nie rozumiem co się stało w V'(r)
coś jakby pochodna z tego co pod pierwiastkiem dzielona na dwukrotność tego pierwiastka, ale
skąd to się bierze? pierwszy raz coś takiego widzę.
22 mar 14:40
Janek191:
Pochodna funkcji złozonej :
| | 1 | |
(√g(x))' = |
| * (g(x)) ' |
| | 2√g(x) | |
22 mar 15:12
geometrykz: a nauczycielka mowiła, że w liceum tego nie ma. dzięki.
22 mar 16:16