kąt
maggiewild: Na płaszczyźnie dane są punkty: A = (4,1) , B = (2,2 ) i C = (3,4 ) . Kąt BAC jest równy
naprowadzić prosze jakoś
22 mar 14:02
Metis: Kąt miedzy wektorami.
22 mar 14:05
5-latek: Albo twierdzenie cosinusow
22 mar 14:06
Janek191:

→
AB = [ 2 − 4, 2 − 1] = [ − 2 , 1 ]
→
AC = [3 − 4, 4 − 1] = [ − 1 , 3 ]
więc
iloczyn skalarny
→ →
AB o AC = (−2)*(−1) + 1*3 = 5
Długości wektorów
I AB I =
√ 4 + 1 =
√5
I AC I =
√(−1)2 + 32 =
√10
zatem
| 5 | | 5 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| = U{1}[√2} = |
| |
| √5*√10 | | 5*√2 | | 2 | |
α = 45
o
======
22 mar 14:13