Pochodne
Stefano: Proszę o pomoc

Wyznacz równanie stycznej do wykresu:
| | 3−x | |
f(x)= |
| P(xo, 1/2) |
| | 2x+18 | |
Liczyłem że xo=f(1/2) i wyszło mi ze to jest 5/38
Potem obliczyłem pochodną głównej funkcji i nie wiem co dalej

Może ktoś sprawdzić czy dobrze
robie i podpowiedzieć co dalej

?
22 mar 13:39
Stefano: Ktoś cokolwiek?
22 mar 13:51
J:
pokaż pochodną
styczna: y = f'(x0)(x−x0) + f(x0)
22 mar 13:53
Stefano: | | −24 | |
Pochodna mi wyszła |
| |
| | (2x+18)2 | |
22 mar 13:58
J:
to teraz licz f'(1/2)
22 mar 14:04
Stefano: No i to wychodzi 24/361 i potem dalej wychodzi zły wynik mi
22 mar 14:07
Stefano: −24/361
22 mar 14:08
J:
a jaki masz wynik
22 mar 14:09
Stefano: Właśnie żaden bo mi nic wyjść nie chce
22 mar 14:14
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 3 − x | |
Nie x0 = f(1/2) ale |
| = f(x0) ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2x + 18 | |
22 mar 14:14
J:
upss ...
22 mar 14:15
Stefano: czyli jak mam podany Yo a Xo nie to licze że Yo=F(x) tak?
22 mar 14:25