funkcja homograficzna
Dawid: Witam, czy ktoś mógłby łopatologicznie wytłumaczyć mi podpunkt b, nie wiem kompletnie co tu
nalezy zrobić...

a) Naszkicuj wykres funkcji F(x) = |−2+3x+1|, gdzie x ∈ R −{−1}
b) Ustal, dla jakich wartości parametru m(m∈R), równanie F(x) = m+3m+2 ma dwa rozwiązania
różnych znaków
22 mar 12:53
J:
trzeba tak dobrać m, aby prosta: 4m + 2 przecinała wykres a) w dwóch punktach
22 mar 13:01
J:
oczywiście w dwóch punktach o róznych znakach odciętych
22 mar 13:01
J:

ustal dla jakiego m różowa prosta przecina wykres w dwóch punktach,
których odcięte są róznych znaków
22 mar 13:14
Dawid: przepraszam
22 mar 13:57
Dawid: | | m+3 | |
w b jest pomyłka bo F(x) = |
| |
| | m+2 | |
22 mar 13:58
Dawid: w podreczniku wlasnie jest cos z funkcja stala ale przeciez funkcja z podpunktu b za chiny nie
bedzie stala tylko homograficzna
22 mar 14:13
J:
| | m+3 | |
dla ustalonego m , jest liczbą .... masz: |
| > 1 |
| | m+2 | |
22 mar 14:22
Dawid:
22 mar 14:47
Dawid: nierozumiem
22 mar 15:52
J:
Rozwiaz nierownosc
22 mar 15:57
Dawid: no tak ale skad ona sie wzieła?
22 mar 16:37
J: Bo rozowa prosta musi lezec nad punktem 1
22 mar 16:41
Dawid: no ale to nie bedzie prosta tylko kolejna hiperbola..
22 mar 16:49
Dawid: | | m+3 | |
F(x) = |
| − to nie jest wzor na jakas prostą |
| | m+2 | |
22 mar 16:50
J: Dla konkretnego m to bedzie prosta y = k
22 mar 17:08
Mila:
| | m+3 | |
Cały ułamek |
| traktujesz jako parametr ( dla konkretnego m będzie to liczba) i jego |
| | m+2 | |
wartość ma być większa od F(0).
Ta funkcja F(x)=|−2+3x+1| to mi jakoś niedobrze wygląda
to jaki ma wzór F(x) ?
22 mar 17:13
Dawid: F(x) = |−2+3x+1| − sorki ze tutaj tez nie zrobilem ulamka
22 mar 19:05
22 mar 19:05
Dawid: | | m+3 | |
jak jest że |
| >1 to wychodzi że m>−3 , musi byc jeszcze mniejsze od 2 i wtedy |
| | m+2 | |
wuchodzi że m ∊ (−
∞,−2)∪(−1,+
∞) ale w odpowiedzi że m ∊(−1,+
∞)
22 mar 20:57
Dawid: co ja mam zrobić
22 mar 20:57
Mila:
| | 3 | |
Rysujemy wykres F(x)=|−2+ |
| |, x≠−1 |
| | x+1 | |
| m+3 | |
| ≥0 i m≠−2⇔m<−3 lub m>−2 |
| m+2 | |
2) symetria względem OX , tej części wykresu co leży pod osią OX⇒
Zielona linia może przeciąć wykres F(x) w dwóch punktach takich, że x
1<0 i x
2>0 tylko
gdy y∊(1,2)
| | m+3 | | m+3 | |
1< |
| i |
| <2 po rozwiązaniu |
| | m+2 | | m+2 | |
m>−2 i ( m<−2 lub m>−1)⇔m>−1⇔
m∊(−1,
∞)
22 mar 21:25
Dawid: dziękuję bardzo, juz wiem co zle robilem
22 mar 21:46
Mila:
22 mar 21:51