geometria
Pata ;): W ostrosłupie prwaidłowym czworokątnym wysokość sciany bocznej jest nachylona do podstawy pod
kątem 45o. Krawędź podstawy ma długość 8 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa.
29 lis 17:15
magdaaa:

cos45=8/h
h=8/cos45
h=8/
√2/2
h=8
√2
P boczne=4* 1/2 a*h
P=4* 1/2* 8* 8
√2
P=128
√2
29 lis 18:05
Pata: a da sie to obliczyc nie uzywajac cosinusów

?
29 lis 18:06
Godzio: tak, znajac zależności w trójkącie 45,45,90
przy tych ustaleniach
h=a
√2
a=H=4
| | 4 | |
tu jest błąd bo cos45= |
| |
| | h | |
29 lis 18:12
29 lis 18:14
29 lis 18:15
Pata: aha... dzięki
29 lis 18:18