Prawdopodobieństwo
Jasiu: Pomoże ktoś z zadaniem

Z trzech kostek sześciennych dwie są symetryczne, natomiast na dokładnie trzech ściankach
trzeciej kostki są szóstki. Rzucono dwa razy losowo wybrana kostka. Oblicz prawdopodobieństwo,
ze dwa razy wypadła szóstka.
Nie wiem nawet jak zacząć. Będę wdzięczny za każda wskazówkę
22 mar 12:20
JckSparrow: A − wylosowano pierwszą symetryczną kostkę i w dwóch rzutach uzyskano dwie 6
B − wylosowano drugą symetryczną kostkę i w dwóch rzutach uzyskano dwie 6
C − wylosowano kostkę, która na trzech ściankach ma szóstki i w dwóch rzutach uzyskano dwie 6
Masz 13 szans na wylosowanie którejś z kostek. W przypadku kostki symetrycznej, masz
16 szans, na uzyskanie 6 w jednym rzucie, więc 136 na uzyskanie dwóch 6 w dwóch
rzutach. W przypadku kostki z trzema szóstkami, szansa na uzyskanie dwóch szóstek w dwóch
rzutach to 12*12=14
Więc: P (A+B+C)=13*136+13*136+13*14=11108
22 mar 12:44