Wyznacz zbiór wszystkich trójek a, b i c dla których funkcja jest dystrybuantą
adrian03: Wyznacz zbiór wszystkich trójek a, b i c dla których funkcja
at2, t<0
F(t) = bt+c, 0 ≤ t < 2
1, t≥2
jest
a) dystrybuanta zmiennej losowej
b) dystrybuanta zmiennej losowej o rozkładzie dyskretnym
c) dystrybuanta zmiennej losowej o rozkładzie ciągłym.
Z tego co wiem to w pierwszym podpunkcie należy skorzystać z zależności, że lim t−>−∞ F(t)=0, i
lim t−>∞ F(t)=1 i funkcja ma być niemalejąca, ale trudno mi wyznaczyć konkretne wartości.
Mógłby ktoś pomóc ze wszystkimi podpunktami?
22 mar 11:41