Prawdopodobieństwo geometryczne
K: Witam, mam problem z zadaniem z prawdopodobieństwa geometrycznego, które brzmi następująco:
Wybieramy losowo punkt (x, y) z kwadratu [0,1]×[0,1]. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jego
współrzędne będą spełniały nierówność y < x2?
W sumie głownie mam problem z nierównością y<x2. Nie wiem co z tym mam zrobić, narysowałam
układ współrzędnych zaznaczyłam kwadrat w przedziałach [0,1] i co z tym y<x2 gdzie to pole
się znajduje na rysunku i jak je obliczyć ? Proszę o pomoc...
22 mar 11:40
K: tutaj kolejne zadanie, tutaj w ogóle nie umiem sobie tego wyobrazić...
Wewnątrz danego odcinka o długości a obieramy losowo 2 punkty: jeden na lewo, a drugi na
prawo od środka odcinka. Jakie jest prawdopodobieństwo, że odległość między wybranymi
punktami jest mniejsza niż 13a?
22 mar 11:47
K: I jeszcze jedno... Ja nie proszę, ja błagam o pomoc, jak rozwiązywać tego typu zadania,
wstawiam po jednym przykładzie...
Parę liczb (b, c) wybrano losowo z prostokąta [0,2]×[0,4]. Jakie jest prawdopodobieństwo,że
pierwiastki równania x2+ 2bx+c= 0 są rzeczywiste?
22 mar 13:21
Mila:

A− wsp. punktów (x,y) spełniają nierówność:y<x
2
P
□=1*1=1
| | 1 | | 1 | |
P=0∫1(x2 )dx=[ |
| x3]01= |
| |
| | 3 | | 3 | |
22 mar 16:35
Mila:
2) szukaj
Qulka rozwiązywała podobne.
22 mar 16:38
Mila:
3)
Równanie
x2+ 2bx+c= 0 ma pierwiastki rzeczywiste dla Δ≥0.
Δ=4b2−4c
4b2−4c≥0
b2−c≥0
b2≥c
c≤b2
dalej rozwiązujesz jak pierwsze.
22 mar 16:41
K: dziękuję bardzo!
@Mila, znasz może jakieś dobre podręczniki do statystyki, cokolwiek, żeby to ogarnąć?...
23 mar 09:52
Qulka: do statystyki czy prawdopodobieństwa

bo zdecydowanie stawiają akcenty w innym miejscu
23 mar 10:13
23 mar 10:16
K: prawdopodobieństwa i statystyki

póki co męczę prawdopodobieństwo...
23 mar 21:10
25 mar 12:47