zadanie z parametrem i styczną do wykresu funkcji
vdmath: Funkcja f określona wzorem f(x)=x3+ax. Wyznacz taką wartość współczynnika a, aby prosta o
równaniu y=x była styczna do wykresu funkcji.
Jakoś brakuje mi pomysłu nawet jak zacząć, to zadanie. Pomoże mi ktoś?
22 mar 11:37
J:
Warunek: f'(x) = 1
22 mar 12:35
vdmath: f'(x)=3x2+a=1
ale co dalej?
22 mar 13:31
vdmath: no nie, tylko proszę nie mówić, ze to było tak proste...

3x
2+a=1
a=1−3x
2
w klamrze:
y=x
3+ax
y=x
x=x
3+(1−3x
2)x
x=0
a=1
to na prawdę tak należało rozwiązać
22 mar 13:35
J:
sprawdź,że styczna do wykresu f(x) = x3 + x w punkcjie x = 0 ma równanie: y = x
22 mar 13:44
vdmath: wydaje mi się, ze tak
22 mar 13:50