matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Okrąg, cięciwa, długość łuku
Pati:
W okręgu r=6 poprowadzono cięciwę AB. Długość łuku AB jest równa 2π. Oblicz miarę kąta ostrego zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu w punkcie A.
22 mar 11:25
Frost:
β
*2πr=2π
360
o
β=60
o
https://matematykaszkolna.pl/strona/4003.html
α=30
o
22 mar 11:57