proszę o rozwiązanie
Michał: HJedna symetryczna kostka sześcienna ma dwie ścianki białe i cztery zielone
a dwie inne mają po pięć ścianek białych i jednej zielonej. Rzucając losowo wybraną kostką
uzyskano ściankę zieloną. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia rzucono kostką o czterech
ściankach zielonych ? Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego otrzymanego wyniku
wynik to 666
już kiedyś pisałem to zadanie w jakimś poście ale nikt nie rozwiązał może tym razem ktoś
rozwiązę
22 mar 11:25
Jacek: A − zdarzenie losowe polegające na rzucie kostką o czterech zielonych ścianach
B − zdarzenie losowe polegające na wyrzuceniu zielonej ścianki dowolną kostką
| | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| | P(A∩B) | | 2 | |
P(A|B) = |
| = |
| |
| | P(B) | | 3 | |
22 mar 14:29
Michał: dziękuję bardzo
22 mar 15:38