wykaz ze dla dowolnej liczby calkowitej m
Karin: Prosze o pomoc z takim dowodem:
Wykaz, ze dla dowolnej liczby calkowitej m, liczba m6 − 2m4 + m2 jest podzielna przez 36
22 mar 09:37
Janek191:
m6 − 2 m4 + m2 = ( m3 − m)2 = = [ m*( m2 − 1)]2 = [( m − 1)*m*( m + 1)]2
Liczba w nawiasie jest podzielna przez 6, bo wśród 3 kolejnych liczb całkowitych
jest jedna liczba podzielna przez 3 i jedna liczba podzielna przez 2.
Zatem dana liczba jest podzielna przez 62 = 36.
ckd.
22 mar 09:42
Karin: Dziekuje Ci bardzo

zle sobie rozlozylam ta liczbe
22 mar 10:26